FI EN

Ympäristö

Pori Jazzin tehtävänä on kokonaiselämyksen tuottaminen asiakkailleen. Elämyksen ytimenä on taiteellisesti korkeatasoinen jazz- ja rytmimusiikki. Sitä täydentävät festivaalin ainutlaatuiset ulkoiset puitteet ja hyvät oheispalvelut. Pori Jazz haluaa olla edelläkävijä ja trendin luoja sekä johtava festivaali myös ympäristöasioissa.

Toiminta suunnitellaan niin että ympäristöön ja viihtyvyyteen liittyvät kysymykset ratkaistaan yhdessä taiteellisten ja taloudellisten kysymysten kanssa. Festivaalin toteutuksessa pyritään 

1. luonnonvarojen säästävään käyttöön,

2. ympäristökuormituksen vähenemiseen sekä

3. jazzvieraiden ja kaupunkilaisten entistä parempaan viihtyvyyteen.

Pori Jazz on ympäristöasioissa sitoutunut jatkuvaan parantamiseen ja keskittyy toimintaansa liittyviin oleellisimpiin ympäristökysymyksiin. Ympäristötoiminnan runkona on hallintajärjestelmä, jota niin ikään kehitetään jatkuvasti. Seuranta jokaisen festivaalin jälkeen on oleellinen osa järjestelmää.

Pori Jazz noudattaa toimintaansa koskevia ympäristösäännöksiä ja määräyksiä sekä pyrkii suoriutumaan ympäristönsuojelusta paremmin kuin määräysten taso edellyttää. Erityistä huomiota kiinnitetään

1. siisteyteen ja jätehuoltoon,

2. syntyvän jätteen määrän vähentämiseen ja

3. liikenteeseen.

Pori Jazz kehittää liike- ja ympäristötoimintaansa innovatiivisesti Porin kaupungin ja yhteistyökumppaneiden kanssa sekä edellyttää myös yhteistyökumppaneiltaan ja alihankkijoiltaan sitoutumista korkeatasoiseen toimintaan ympäristöasioissa.

Ympäristönsuojelun tavoitteet ja toimenpiteet pyritään sovittamaan kaikkien sidosryhmien vaatimusten ja toivomusten mukaisesti. Festivaalivieraille tarjotaan vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia määräysten ja pakkojen sijaan.

Pori Jazzille on myönnetty Ekokompassi-ympäristösertifikaatti, joka on merkki sitoutumisesta festivaalin ympäristöasioiden jatkuvaan kehittämiseen. Kesällä 2018 kiinnitämme erityistä huomiota jätehuoltoon sekä liikenteen aiheuttamaan ympäristökuormitukseen. Toteutamme yhteistyössä Lassila & Tikanojan kanssa hiilineutraalin jätehuollon, jossa festivaalin jätehuollosta aiheutuva hiilijalanjälki mitataan ja mitattuja päästöjä vastaava määrä päästöoikeuksia ostetaan pois käytöstä EU:n virallisesta päästökauppajärjestelmästä.

Ympäristövinkit

Lyhyesti:

1. Hyödynnä julkista liikennettä.
2. Mieti jo etukäteen, miten voit vähentää jätteiden määrää festivaalilla.
3. Pakkaa omat ruokaeväät mahdollisimman kevyesti ja mieluiten kestoastioihin.
4. Älä roskaa aluetta, vaan vie jätteet aina jäteastiaan – niitä riittää.
5. Lajittele jätteet. Opasteet ja henkilökunta neuvovat lajittelussa.

  • Ravintoloiden yhteydessä on biojäteastiat ruuantähteille.
  • Energiajakeeseen sopivat muun muassa muovit ja pahvit, esimerkiksi kertakäyttöastiat, käsipyyhkeet ja lautasliinat.
  • Kaatopaikkajätettä ovat vain ne jätteet, joita ei voi lajitella bio- tai energiajäteastiaan.

7. Käytä yleisövessoja ja pidä ne siistinä.
8. Ota rennosti ja nauti tunnelmasta: musiikista, ihmisistä ja kesästä.

Pori Jazzin järjestäjiä askarruttavat festivaalin alla vuodesta toiseen samat kysymykset: Viihtyvätkö vieraat? Paistaako aurinko? Pysyykö alue siistinä?

Festivaalikävijän ympäristövinkkien avulla juhlakansa voi tehdä oman osansa tapahtuman onnistumiseksi. Auringonpaisteen osalta sen sijaan voi vain toivoa parasta.

Matka festivaalille

Kun käytät julkisia kulkuneuvoja, helpotat liikenneruuhkia ja pienennät hiilijalanjälkeäsi. VR ja paikalliset linja-autoyhtiöt ottavat festivaalien ajaksi käyttöön lisävuoroja. Paikkoja kannattaa tiedustella etukäteen.

Omat ruokaeväät

Pakkaa omat piknik-eväät mahdollisuuksien mukaan kestoastioihin ja suosi vain kevyesti pakattuja tuotteita. Jos käytät kertakäyttöastioita, laita ne energiajakeeseen. Vältäthän lasipullojen tuomista alueelle, koska ne ovat ongelmallisia rikkoutuessaan.

Jätteiden lajittelu

Vie roskat niille varattuihin jäteastioihin. Vapaaehtoiset neuvojat opastavat lajittelussa astioiden luona. Voit tarkistaa lajitteluohjeet myös jätepisteiden opasteista. Ehkäise roskisten täyttymistä esimerkiksi taittelemalla isot pahvijätteet.
Ravintoloissa on biojätepisteet ruuantähteille. Älä laita biojätteeseen nesteitä tai tupakantumppeja.
Energiajätettä ovat useimmat pakkausmuovit, pahvi ja paperi, siis esimerkiksi kertakäyttöastiat. Laita energiajäteastiaan myös lautasliinat ja käsipyyhkeet.
Kaatopaikkajätteeseen kuuluu vain se, mikä ei kelpaa muualle.

L&T tarjoaa mahdollisuuden kierrättää muovipakkauksia Pori Jazz -festivaaleilla, yhteistyössä Suomen Uusiomuovi Oy:n kanssa! Muovinkeräyspisteitä on tarjolla festivaalikävijöille Jazzpuistossa sekä esiintymislavojen yhteydessä.

Yleisövessat

Hyödynnä jazzeilla upouusia, tasokkaita käymälöitä. Kerro henkilökunnalle, jos paperi on päässyt loppumaan tai vessa on epäsiisti.

Ympäristötietämys jakoon

Ympäristön huomioiminen on pieniä tekoja. Opasta seuralaisiasikin ympäristöasioissa.

Henkilökunta auttaa

Festivaalin henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Myös kaikista juhlafiilistä latistavista asioista kannattaa kertoa henkilökunnalle, jotta ne voidaan korjata. Esimerkiksi sadekelillä voidaan tuoda mattoja telttojen edustoille ehkäisemään kuraa tai vessajonojen kasvaessa lisää vessoja juhlakansalle.

Ilo irti festivaalista

Siinä missä huomioit ympäristön, huomioithan myös ympärilläsi olevat ihmiset. Ole kärsivällinen ruuhkissa. Kun varustaudut Pori Jazz -festivaalille iloisella ja toiset huomioon ottavalla asenteella, nautit festivaalista vieläkin enemmän.