FI EN

22.12.2021

5 x muusikon joululevy

Kyllästyttävätkö vanhat tutut joululaulut? Kysyimme juhlapyhien alla viideltä kotimaiselta muusikolta, mitkä ovat heidän suosikkijoululevyjään. Lue poiminnat alta ja etsi levyt joko suoratoistopalvelusta tai lähimmästä levykaupasta. Hyvää joulua!

Timo Lassy:
Duke Pearson – Marry Ole Soul (1969)

"Ilokseni sain hiljattain tietää tämän joululevyn olemassaolosta, kun Blue Noten uusintajulkaisu-LP osui kouraani lähilevykaupassa. Pianisti Duke Pearson on kestosuosikkini, ja maukkaita versioita irtoaa kaikista kuluneimmistakin jouluklassikoista. Combossa ovat mukana Mickey Roker, Airto Moreira ja Bob Cranshaw."

Aili Ikonen:
Ella Fitzgerald – Ella Wishes You a Swinging Christmas (1960)

”Olen joulumusiikin suhteen aika kaksijakoinen: nautin suuresti hartaammasta ja rauhallisesta suomenkielisestä joulumusiikista, mutta toisaalta levylautasellani pyörivät usein myös amerikkalaisesta perinteestä ammentavat 50-60-luvun jazzjoulualbumit. Joka joulun alla huomaan jossain kohtaa palaavani tähän klassikkolevyyn, joka saa välittömästi hyvälle mielelle joulukiireidenkin keskellä.”


Emma Salokoski:
Sufjan Stevens – Silver & Gold (2012)

"Levy on hyvä sekoitus ihanan arkaaisia ikivanhoja biisejä ja toisaalta ihan uusia, tähän aikaan sopivia ja hiukan momimutkaisempaa pohdintaa sisältäviä kappaleita. Yksi lemppareistani on "Happy Family Christmas", jossa lauletaan "just this once for Christmas I want us all to be like one great big happy family" – eli aika realistinen nykyajan joulukuvaus, johon voin lapsuudenmuistojeni osalta samaistua. Levy on toteutettu kotikutoisesti äänittämällä ja osittain kaoottisella jamimeiningillä, ihan kuin olisi iso perhe soittamassa mitä nyt vain käteen sattuu.”


Tuomo Prättälä:
Bob Dylan – Christmas in the Heart (2009)

"Tämä on kaikessa absurdiudessaan mahtava levy. Sovitukset taustakuoroineen on tehty erittäin pieteetillä 50-luvun amerikkalaisessa nostalgiahengessä, ja Dylan raakkuu päälle pistämättömään tyylinsä. Sopii nautittavaksi yhtä hyvin ironisesti kuin vilpittömästikin.”


Mikko Hassinen:
Tallis Scholars – Christmas Carols and Motets (1986)

”Erityisesti renessanssiajan hengellisen musiikin tulkinnoistaan tutun brittikuoron levytykset tulivat minulle aikoinaan tutuksi sävellysopintojen aikana. Olen kovasti kiintynyt tähän levyyn, jota olen kuunnellut luultavasti enemmän kuin mitään muuta joulualbumia. Tässä vaiheessa vuotta levy tuo mukanaan ajattomuuden ja jonkinlaisen huolettoman painottomuuden tunteen.”

Lue lisää Pori Jazzista