FI EN

20.12.2021

Kotoilu vaihtuu keikkailuun – Mick Hucknall kaipaa jo takaisin esiintymislavoille

Koronapandemia on mullistanut ihmisten arjen eri puolilla maailmaa viimeisen vajaan kahden vuoden aikana. Globaalisti tunnetut pop-tähdet ole säästyneet suunnitelmiensa sotkeentumiselta sen enempää kuin tavalliset kansalaisetkaan.

Mick Hucknallin johtaman Simply Redin piti lähteä tien päälle ja kiertueelle viime vuonna. Bändin oli määrä esittää konserteissaan tuoreen Blue Eyed Soul -albumin (2019) materiaalia sekä rakastettuja hittejään.

Toisin kuitenkin kävi. Keikkoja jouduttiin siirtämään olosuhteiden pakosta, ja niinpä Hucknallin korona-arki on ollut sitä samaa kuin meillä muillakin: kotoilua ja laatuaikaa perheen parissa.

Tavallaan Hucknall oli juuri sitä halunnutkin. Simply Red vetäytyi viideksi vuodeksi keikkalavoilta vuonna 2010, koska Hucknall tahtoi viettää enemmän aikaa perheensä parissa. Sittemmin pitkän linjan artisti on kuitenkin huomannut, että häntä vaivaa palava polte esiintymislavoille ja yleisön eteen.

“Rakastan esiintymislavaa, kuten useimmat muutkin artistit. Olen viettänyt suurimman osan elämästäni ihmisille esiintyen, joten on ollut outoa, kun sitä ei ole päässytkään tekemään”, Hukcnall myöntää. “Simply Redin kohdalla turvaetäisyyksin järjestetty keikka olisi kuitenkin pelkkä vitsi, sillä ihmisten pitää päästä liikkumaan konserteissamme vapaasti.”

KORONA-ARJESSSA HUCKNALLIN henkistä jaksamista ovat edesauttaneet kaksi asiaa, joista tärkein on hänen perheensä.

“Jo ennen koronaa oli selvää, että haluan olla läsnä aina kun Romylla on jotain kysyttävää”, Hucknall viittaa kouluikäiseen tyttäreensä. “En ole halunnut olla poissaoleva julkkisisä.”

Toisaalta Hucknallia on ajanut eteenpäin hänen poltteensa uuden luomiseen. Korona-ajan ajatustensa keskellä laulaja-lauluntekijä tarttui kotonaan akustiseen kitaraansa ja ryhtyi kirjoittamaan kappaleita.

“En tarvitse musiikin tekemiseen isoa studiota. Vuonna 1985 kirjoitin kappaleeni laulamalla Walkman-korvalappustereoihin. Nyt laulan puhelimeeni ja lähetän sitten ideani tuottajalleni Andy Wrightille”, Hucknall kertoo.

“Blue Eyed Soul -albumi syntyi vanhanaikaisella tavalla Mark Knopflerin studiossa, missä äänitimme raidat livenä. Lockdown-olosuhteissa asiat on täytynyt tehdä eri tavalla eli lähettämällä tiedostot bändinjäsenille, jotka ovat lisänneet omat osuutensa etänä.”

Lockdownin tuloksena syntyi Simply Redin tuorein julkaisu, viime toukokuussa ilmestynyt “Earth In A Lonely Space” -single. Iso osa Hucknallin kappaleista on pohjautunut yhdysvaltalaiseen soul-musiikkiin, mutta uudessa kappaleessa kuuluu brittiläinen lauluntekijäperinne, jonka pioneereja ovat olleet esimerkiksi Lennon-McCartney, Ray Davies ja David Bowie. Hucknall itse on sitä mieltä, että uusi kappale on yksi hänen parhaistaan.

“Jokaisen artistin työhön kuuluu hetken vangitseminen”, Hucknall linjaa. “Ja juuri nyt monet meistä tuntevat olonsa eristetyksi ja yksinäiseksi. Olemme kokeneet tämän kamalan ajanjakson eri tavoin. Ihmiset ovat joutuneet käsittelemään menetyksen tunteita, yrityksiä on mennyt nurin ja me kaikki olemme joutuneet miettimään, palaako elämä enää ennalleen.”

“Itse en usko, että asiat palaavat ikinä täysin entiselleen. Esimerkiksi kotoa ja etänä työskentelyn on pakko tulla aiempaa yleisemmäksi. Luonto on päässyt keräämään voimiaan, kun matkustaminen ja saasteet ovat vähentyneet. Meidän täytyy ottaa tästä opiksi.”

UUSI KAPPALE ON TUOREIN luku Simply Redin tarinassa, joka alkoi vuoden 1985 debyyttialbumista Picture Book. Se tarjosi manchesteriläisen yhtyeen näkemyksen amerikkalaisen mustan rytmimusiikin perinteestä.

Samalla maailmalle esiteltiin uusi laulaja, jolla oli tunnistettava lauluääni. Tuo ääni oli usein silkinpehmeä, mutta tarvittaessa nuori laulaja venyi myös revittelyyn.

Äänensä tunnistettavuuden Hucknall tiedostaa myös itse.

“Voit sulkea silmäsi ja kuunnella mitä tahansa levyämme. Tiedät heti, kuka laulaja on.”

Debyyttialbumilla lohkaistu “Holding Back The Years” -kappale – jonka Hucknall kirjoitti 17-vuotiaana – nousi listaykköseksi Yhdysvalloissa. Seuraavien menestysalbumien joukosta löytyi muun muassa A New Flame (1989), jolle levytetty Gamble & Huff -cover “If You Don’t Know Me By Now” toi Simply Redille toisen ykkössijan Yhdysvaltain single-listalla. Vuoden 1991 Stars-albumi oli puolestaan Ison-Britannian eniten myynyt albumi sekä vuosina 91 että 92.

Simply Red jäi sapattivapaalle joulukuussa 2010. Viittä vuotta myöhemmin yhtye julkaisi Big Love -studioalbumin ja palasi esiintymislavoille Picture Book -debyytin 30-vuotisjuhlien merkeissä.

Viimeisimmän studioalbuminsa Blue Eyed Soul Simply Red julkaisi marraskuussa 2019. Levy tarjoili nimensä mukaisesti kappaleita, joissa kuuluivat klassisten Motown- ja Philadelphia International -levymerkkien vaikutteet, mutta mukana tempoa nostattamassa oli myös menevää ja funk-vaikutteista r&b:tä.

“Halusin tehdä levyn, joka saa kuulijansa liikkeelle”, Hucknall kertoo.

Liikkeelle päästään vihdoin vuonna 2022. Hucknall on vakuuttunut, että hänen äänensä on keikkatauosta huolimatta huippukunnossa, kun Simply Red palaa esiintymislavoille hittikavalkadinsa kera.

Pori Jazzissa Simply Red esiintyy lauantaina 16. heinäkuuta 2022. Festivaalin pääsyliput ovat myynnissä edulliseen S-Etuhintaan 15.4. asti. Osta omasi ajoissa!

Lue lisää Pori Jazzista