FI EN

01.07.2021

Quintessence juhlii kaksikymppisiään – ja vihdoin myös yleisön edessä

 Lokkilavalla lauantaina 17.7. esiintyvä Quintessence kuului 2000-luvun suosikkiyhtyeisiin. Soulin, hiphopin ja funkin komponentteja yhdistellyt kokoonpano onnistui herättämään huomiota myös ulkomailla, vaikka sosiaalista mediaa ja nykyajan kommunikaatiokanavia ei ollut vielä olemassa.

 “Alkuvaiheessa mukana bändissä ollut Jouni Helminen oli meistä se nettinörtti, joka oli löytänyt ulkomaisia levy-yhtiöitä ja ollut yhteydessä suoraan niihin. Hyvä, jos itse osasin siihen aikaan sähköpostia käyttää”, laulaja Emma Salokoski naurahtaa.

 Quintessencen tekemiset noteerattiin aikanaan esimerkiksi Hollannissa, Saksassa ja Englannissa. Yhdeksi huippuhetkistä Salokoski rankkaa yhtyeen esiintymisen dj-tastemaker Gilles Petersonin klubilla Lontoossa.

 “Se oli hienoa aikaa ja meille kaikille sellainen kasvualusta, josta bändin jäsenten soolourat lähtivät myöhemmin versomaan eri suuntiin. Meillä oli kasassa hyvä kombo, jossa pystyimme ruokkimaan toistemme ideoita.”

 Quintessencen vakiintuneeseen kokoonpanoon kuuluivat Salokosken ohella kosketinsoittaja Tuomo Prättälä, trumpetisti Verneri Pohjola, kitaristi Aki Haarala, basisti Heikki Laine ja rumpali Mikko Kaakkuriniemi. On siis pakko kysyä, tajusivatko bändin jäsenet aikanaan yhtyeensä yhteenlasketun lahjakkuuden määrää.

“Tietynlaista erityisyyden tuntua oli ilmassa, sillä ei kukaan soittanut sillä tavalla kuin komppiparimme Laine-Kaakkuriniemi. Olimme varmaankin eka suomalaisbändi, joka teki sitä nyrjähtänyttä nu soul -biittiä, jota nyt taas analysoidaan musiikkiopistoissa.”

Nu-soul – tai neo-soul – meni 2000-luvun alun jälkeen pois muodista, mutta koska asiat tunnetusti kulkevat musiikkimaailmassa sykleissä, ovat tuolta ajalta tutut soundit ja elementit jälleen palanneet osaksi vaihtoehtoisen rytmimusiikin valtavirtaa.

Neo-soulin uusrenessanssi ei kuitenkaan ole syynä Quintessencen paluuseen, sillä bändi päätti aktivoitua 20-vuotisjuhliensa kunniaksi. Koronapandemia tosin sotki keikkailusuunnitelmia siinä määrin, että takana on vain toukokuinen streamkonsertti Savoy-teatterissa.

“Se oli hieno keikka, mutta striimikonsertti väistämättä jää aina kokemuksena vähän torsoksi. Itse olen Savoyn jälkeen esiintynyt vain yhdellä livekeikalla, joka sekin oli pienimuotoinen duokonsertti, joten onhan se ihan mahtavaa päästä isolla bändillä oikean yleisön eteen”, Salokoski fiilistelee.

Quintessence-materiaalin äärelle palaamisen Salokoski kertoo olleen helppoa.

“Se sujui heti hirveän luontevasti. Omalta osaltani minun on pitänyt tsekkailla läpi joitakin sanoituksia, mutta yllättävän hyvin nekin nousevat 20 vuoden jälkeen mieleen jostain selkäytimestä.”

“Ja se on vain niin siistiä, kun pääsee uppoamaan siihen komppipari Laineen ja Kaakkurin lempeään keinutukseen!”

Pori Jazz soi taas -tapahtumassa juhlitaan suomalaista musiikkia ja sen tekijöitä. Osta lippusi ajoissa: www.ticketmaster.fi/porijazz

Lue lisää Pori Jazzista