FI EN

08.06.2021

Timo Lassy: "Taidetta tarvitaan enemmän kuin koskaan"

Suomen ykkössaksofonisteihin jo pitkään lukeutunut Timo Lassy on kesällä 2021 uuden äärellä.

Lassy tunnetaan ehkä parhaiten omasta Timo Lassy Bandistaan, joka on tehnyt keikkoja myös Ricky-Tick Big Bandin kahdeksanhenkisen vaskisektion kanssa. Ison kokoonpanon vastapainoksi pieni on ollut kaunista, kun Lassy on urakoinut duo-keikkoja yhdessä rumpali Teppo Mäkysen kanssa. Samaa suuntausta edustaa saksofonistin tuore trio, jonka kanssa hän suunnittelee lähitulevaisuudessa keikkailevansa enenevässä määrin. Kontrabassoa yhtyeessä soittaa Ville Herrala ja rumpuja Jaska Lukkarinen.

“Molemmat heistä ovat tuttuja soittajia, jotka ovat olleet usein tuuraajan roolissa keikoillani. Tämä trio syntyi kuitenkin vähän sattumalta, kun soitimme pari keikkaa talvella ja keväällä 2020. Noista vedoista jäi niin hyvä fiilis, että homma ei saanut jäädä siihen”, Lassy taustoittaa.

Koronakriisi on tarkoittanut muusikoille monenlaisia haasteita. Taloudellisten murheiden ohella on saattanut iskeä täydellinen luovuusvoiman katoaminen, kun keikat ja muut tulevaisuuden kiintopisteet ovat hävinneet kalenterista.

“Lamaannusta oli itsellänikin ilmassa etenkin viime vuoden keväänä, kun tilanne oli uusi. Kaikenlaista peruuntui, ja myös sellaisia isoja juttuja, joiden eteen olin tehnyt töitä usean vuoden ajan”, Lassy kertoo.

“Luovuus kärsi hetkeksi, mutta joskus viime kesänä hanat aukesivat ja pääsin sille henkiselle tasolle, jolla olen tottunut tekemään musiikkia.”

Selkeänä inspiraation lähteenä ja luovuusvoiman kanavoijana Lassylla toimi uusi trio, jolle hän ryhtyi säveltämään kappaleita. Viime syksyn ja talven aikana syntyi albumi, jonka We Jazz -levy-yhtiö julkaisee elokuun lopulla.

On luultavasti syytä todeta, että uudella levyllä on tarjolla paljon muutakin kuin Lassyn, Herralan ja Lukkarisen soittoa: useilla raidoilla on mukana iso jousiorkesteri, minkä lisäksi albumin soundia on kuorrutettu syntetisaattoreilla ja runsaalla jälkituotannolla.

“Levyn soundi on ehkä melankolisempaa kuin musiikkini aiemmin. Saattaa olla, että tämä koettu aika on sikäli heijastunut musiikkiini”, Lassy miettii.

Heinäkuun Pori Jazz soi taas -tapahtumassa Timo Lassy nousee Lokkilavalle tuoreen trionsa kanssa. Konsertissa kuullaan myös mielenkiintoisia vierailijoita, kun Lassy kutsuu estradille Maarit Hurmerinnan sekä Tuomo Prättälän.

“Maarit kuuluu suomalaisten laulajien ehdottomaan aateliin, ja olen fanittanut häntä ihan pienestä saakka. Maaritilla on sellaista sielukkuutta, joka sopii tähän juttuun hyvin. Tuomo puolestaan on ainutlaatuisen monipuolinen soul- ja jazzmuusikko, jota kuullaan Lokkilavalla sekä laulajana että pianon ääressä”, Lassy kertoo.

“Tuomon kanssa olemme tehneet yhteistyötä aiemminkin, mutta Maaritin kanssa en ole soittanut ennen keikalla. Edessä on spesiaali kesä, ja on hienoa päästä keräämään uusia kokemuksia. Tässä ajassa tarvitaan taidetta enemmän kuin koskaan.”

Kirjurinluodossa järjestettävässä Pori Jazz soi taas -tapahtumassa juhlitaan 15.–17.7. suomalaista musiikkia ja sen tekijöitä. Osta lippusi heti: www.ticketmaster.fi/porijazz

 

Lue lisää Pori Jazzista