FI EN

08.07.2022

Pori Jazzin Ted Curson -palkinto Valtteri Laurell Pöyhöselle

Muusikko, säveltäjä, tuottaja ja yhtyeenjohtaja Valtteri Pöyhönen on valittu Pori Jazzin Ted Curson -palkinnon saajaksi. Vuoden nousevana kykynä palkitaan laulaja-säveltäjä Selma Savolainen. Pori Jazz 2022 alkaa perjantai-iltana, kun festivaalin ilmaisalue Jazzpuisto aukeaa yleisölle klo 18.

Valtteri Pöyhönen, 43, tunnetaan muun muassa Ricky-Tick Big Bandin ja Dalindéon voimahahmona. Sibelius-Akatemian jazz-osastolta säveltäjäksi valmistuneen ja myös Pariisissa sekä Rotterdamissa opiskelleen taiteilijan instrumentteja ovat kitara, piano ja kosketinsoittimet, mutta hänen suurin intohimonsa on uuden musiikin luominen: säveltäminen, sovittaminen ja tuottaminen.

Tuottelias Pöyhönen on tehnyt määrätietoista ja näkemyksellistä työtä taiteellisen uransa edistämiseksi. Hänen pitkäaikaisimpiin yhtyeisiinsä kuuluvat 17-henkinen ja neljä studioalbumia julkaissut Ricky-Tick Big Band sekä Jazz-Emmalla vuonnna 2013 palkittu Dalindèo. Musiikillisista raja-aidoista piittaamaton Pöyhönen on alati avoin uusille mahdollisuuksille, ja hänellä onkin jatkuvasti vireillä uusia projekteja.

Ted Curson -palkinto on Pori Jazzin tunnustus, joka jaetaan kulloisellakin festivaalilla tärkeässä roolissa vierailevalle taiteilijalle. Tunnustuksen lisäksi Pori Jazz antaa muusikolle rahallista tukea jossakin yhteisesti valittavassa aiheessa.

Valtteri Laurell Nonet on Valtteri Pöyhösen uusi yhtye, joka julkaisee debyyttialbuminsa syksyllä. Levyn musiikkia kuullaan Kirjurinluodossa torstaina 14.7., kun yhdeksänhenkinen kokonpano nousee Pori Jazzin päälavalle.

Kahta päivää myöhemmin eli lauantaina 16.7. samalla estradilla nähdään pitkään valmisteltu Hector Reimagined -erikoiskonsertti. Pöyhönen on laatinut valitsemistaan Hectorin kappaleista uusia sovituksia, joita Porissa esittää varta vasten koottu, suomalaisista eturivin jazzmuusikoista koostuva yhtye. Laulusolisteina yllätyksellisessä konserttikokonaisuudessa esiintyvät Aili Ikonen, Jesse Markin ja Hector itse.

Vuoden nousevana kykynä Pori Jazz palkitsee laulaja-säveltäjä Selma Savolaisen, 28, joka tunnetaan muun muassa yhtyeistä Selma Juudit Alessandra, Selma Savolainen Horror Vacui ja Signe. Savolainen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmästä keväällä 2021, ja hän on opiskellut myös Pariisin konservatoriossa. Pori Jazzissa Savolainen esiintyy torstaina 14.7. yhdessä uuden Selma Savolainen Horror Vacui -yhtyeensä kanssa.

Pori Jazz 2022 alkaa perjantaina, kun pääsymaksuton festivaalialue Jazzpuisto avautuu yleisölle Porin Kirjurinluodossa. Pori Jazzin pääkonsertit järjestetään ensi viikon torstaina, perjantaina ja lauantaina, jolloin Kirjurinluodossa esiintyvät muun muassa John Legend, Simply Red, Lewis Capaldi ja Emeli Sandé.

Lue lisää Pori Jazzista